Steeds meer van onze klanten kiezen voor Shopify. En dat betekend dat onze ervaring en kennis met Shopify SEO groeit. We delen deze kennis graag met onze lezers. In dit artikel lees je van A tot Z hoe je jouw Shopify webshop op #1 zet binnen Google.
Wat is Shopify SEO?
Alles wat je doet om de online vindbaarheid van je Shopify webshop valt onder Shopify SEO. Elke site builder is anders, waardoor de acties die je moet uitvoeren ook anders zijn. Daarnaast is Shopify bedoeld voor webshops, waardoor de prioriteiten ook anders zijn.
Door je Shopify webshop te optimaliseren bereik je meer mensen, waardoor je de naamsbekendheid en conversies kunt verhogen.
Hoe optimaliseer ik mijn Shopify site? 10 stappen
Laten we dan maar snel aan de gang gaan. In 10 stappen maak jij de juiste keuzes om je site goed te laten ranken.
1. Kies het juiste thema
Een juiste thema kiezen is een belangrijk begin. Vaak wordt er gewacht tot nadat de webshop klaar is of overgezet, voordat er gedacht wordt aan SEO. Echter zal het veel tijd schelen als je tijdens het maken van je (nieuwe) webshop al rekening houdt met ranken.
Door een thema te kiezen die niet te zwaar is zal je webshop sneller laden. Dit is niet alleen goed voor het gebruikersgemak, maar ook voor je ranking. Daarnaast kun je van tevoren checken of de koppenstructuur juist is. Hier lees je later meer over.
2. Juiste site structuur
Als je een snelle thema hebt gekozen kun je een site structuur uitwerken. Maak een schema van homepage tot de meest onderliggende pagina. Zorg dat geen pagina verder dan 3 klikken weg zitten van de homepage. Zo zul je zien dat het makkelijker is om de juiste URL structuur te kiezen, een duidelijke navigatie te maken en intern te linken.
De Url structuur is een belangrijk onderdeel van je webshop. Je wilt voorkomen dat er dubbele pagina’s komen, met verschillende URL’s. Daarbij wil je dat je hoofdzoekwoord staat vermeld in de URL.
3. Sitemap juist indelen
Je webshop heeft waarschijnlijk verschillende type producten. Deze product types wil je onderverdelen in verschillende Sitemaps. Zo communiceer je duidelijk met Google welke pagina’s bij elkaar horen. En is het ook makkelijk voor jezelf terug te vinden.
4. Schema implementeren
Schema is een krachtige manier om te communiceren met Google met vele voordelen. Door review schema toe te voegen krijg je sterren in de Google resultaten. Met product schema kun je de voorraad, prijs en informatie tonen in de Google resultaten. Maar ook voor je blog artikelen brengt het voordelen met zich mee.
Schema of structured data is een stuk code die je in de site/pagina plaats om Google te helpen. En daardoor ook je bedrijf. Het is dus een onderdeel van de techniek van je site.
5. Interne linkbuilding
Interne linkbuilding is een belangrijk onderdeel van je webshop. Gelukkig hoeft het niet zo lastig te zijn. Door de interne links automatisch te plaatsen, zul je weinig moeite hoeven doen om een uitgebreide linkstructuur op te bouwen.
Pak je site structuur er weer bij en gebruik deze om de juiste structuur op te bouwen. Vanuit je homepage plaats je interne links naar de belangrijkste categorie pagina’s. Vanuit deze categorie pagina’s plaats je weer links naar de onder vallende sub-categorieën.
Bijvoorbeeld: Stel je voor. Je verkoopt meubels op je webshop. Vanuit de homepage plaats je links naar de hoofdcategorieën: banken, stoelen, bedden, kasten en tafels. En/of verdeel ze onder in kamers: slaapkamer, woonkamer, keuken, etc.
Als je klikt op de categorie banken krijg je weer een lijst te zien met type banken: hoekbanken, loveseats, keukenbanken, etc.
Je gaat verder via de banken en hier krijg je een filter te zien van bijvoorbeeld: afmetingen, kleuren en stof.
Vanuit de productpagina plaats je weer een link terug naar de categorie pagina’s waar het product onder valt.
Neem contact op met je developer om dit automatisch in te laden. Dat gaat je in de toekomst veel tijd en geld schelen. Hoe vroeger je dit op orde hebt hoe beter.
6. Pagina structuur uitwerken
De pagina structuur wordt vaak vergeten op webshops. Terwijl je hier veel winst mee kunt halen. Het begint allemaal met de titel oftewel de H1 op de pagina. Deze staat altijd bovenaan de pagina en bevat het hoofdzoekwoord van die pagina. Er mag er maar één staan op de gehele pagina. Bijvoorbeeld: Banken
Na de H1 volgt er altijd eerst een stukje tekst. Ook hier wil je het hoofdzoekwoord in vermelden. Daarna volgt er een H2, bijvoorbeeld: Collectie banken. Na deze kop komen vaak de producten. Deze producten zou je allemaal een H3 kunnen geven. Vaak staan er in de productnamen zoekwoorden vermeld die je pagina kunnen versterken.
7. Pagina’s optimaliseren
Zonder je pagina’s te optimaliseren kan Google niet goed begrijpen waar je site over gaat. Er zijn een aantal onderdelen waar je rekening mee moet houden om de beste resultaten te behalen.
Je pagina heeft al interne links en er is al een juiste pagina structuur. Nu moet je Google nog verder helpen bij het begrijpen van je pagina. Dat doe je met content. Je plaatst teksten over het onderwerp en de afbeeldingen. Gebruik weer koppen (H2) en plaats daaronder teksten. Gebruik sub-zoekwoorden om de juiste onderwerpen/koppen te bepalen. Bekijk de concurrentie om te bepalen hoeveel teksten je nodig hebt.
Naast de teksten gebruik je afbeeldingen. Elk product krijgt zijn eigen afbeeldingen met de juiste alt texten. Een alt text bestaat uit zoekwoorden en een omschrijving van de afbeelding. Maar ook een header afbeelding of een afbeelding naast/boven de tekst heeft veel meerwaarde.
8. Varianten producten
De kans is groot dat je jouw producten verkoopt in verschillende varianten. Bijvoorbeeld verschillende kleuren of afmetingen. Terwijl je omschrijving niet verandert. Zonder dit te communiceren met Google wordt het gezien als dubbele content.
Om de juiste beslissing te maken over wat te doen met product varianten moet jezelf de volgende vraag stellen. Is het voordelig dat de klanten de producten in een andere kleur kunnen vinden binnen Google?
Als iemand zoekt op een grijze hoekbank, is het interessant dat de klant deze kan vinden. Dat betekent dat het een voordeel is als er een individuele pagina is voor dit product.
Maar je moet ook de afweging maken. Hoeveel tijd kost het om elk product met een verschillende kleur een eigen pagina te geven, met eigen tekst. En hoeveel kun je eruit halen?
9. Dubbele content verwijderen
Doordat veel producten onder meerdere categorieën valt ontstaan er regelmatig meerdere URL’s voor dezelfde producten. Daardoor ontstaat er dubbele content. Dat wil je zoveel mogelijk voorkomen. Loop je site langs en controleer of dit ook gebeurd op je webshop.
Als dat het geval is moet je snel handelen. Noteer alle links die naar dezelfde producten leiden en noteer de belangrijkste pagina. Dat kan de pagina zijn met de kortste URL of de best presterende pagina. Vanuit alle andere links wil je een canonical tag plaatsen naar de belangrijkste pagina. Zo geef je aan bij Google dat dit allemaal dezelfde pagina’s zijn en voorkom je dubbele content.
10. Autoriteit vergroten
De autoriteit is een lastig onderdeel van je webshop. Maar zonder een autoriteit die vergelijkbaar is met de concurrent, wordt het lastig om te concurreren.
De autoriteit verhoog je door backlinks te plaatsen naar je webshop. Dat kun je op verschillende manieren voor elkaar krijgen. Bijvoorbeeld met startpagina’s, partnerpagina’s, gastblogs, etc. Dit kost echter veel geld en tijd. Daarom wordt er vaak gekozen om dit onderdeel over te laten aan een linkbuilding expert.
Vooral als je merknaam nog niet zo bekend is. Het kost dan veel meer moeite om een blog of persbericht te laten plaatsen. Dat kost minder moeite en geld wanneer je een merk zoals Nike of Apple achter je hebt staan.
Voor een goed backlink profiel wil je verschillende belangrijke pagina’s backlinks geven. Met diverse anchor teksten. Gebruik zoekwoorden en je bedrijsnaam/merk. Plaats backlinks vanuit verschillende type pagina’s voor een natuurlijk profiel.
Nadelen Shopify SEO
Naast de voordelen om Shopify te gebruiken zijn er ook nadelen. Deze leggen we een voor een uit.
- Het blog platform van SEO is niet goed ingebouwd. Terwijl blogs veel bezoekers kunnen trekken naar je webshop. Zorg dus dat je dit goed uitzoekt.
- De URL structuur is niet al te best bij Shopify. De URL’s worden vaak langer dan nodig.
- Ook de op maat opties zijn beperkt. Waardoor je afhankelijk bent van de indeling die wordt gegeven.
Deze nadelen kunnen het lastig maken om alle bovenstaande stappen door te lopen. Ga met je developer in gesprek over wat je wilt kunnen aanpassen. Zorg dat dit zo vroeg mogelijk wordt doorgevoerd. Dat kan veel tijd, geld en gedoe schelen.
Hulp bij Shopify SEO
Zoals je hierboven hebt gelezen komt er veel kijken bij het optimaliseren van je webshop. En er is hier vaak te weinig tijd en kennis voor om het juist door te voeren. Als dat herkenbaar klinkt, is het tijd om contact op te nemen met een SEO expert met kennis van Shopify.
In de afgelopen jaren hebben we ons gespecialiseerd in Webshop SEO. Regelmatig hadden deze klanten een webshop met Shopify. Neem vandaag nog contact op om jouw webshop naar een hoger niveau te brengen.