404 melding

404 melding

Je kent het wel. Je klikt op een link en je krijgt de melding te zien “pagina niet gevonden”. Maar waarom wordt deze 404 melding getoond? 

Waarom moet je dit voorkomen? En hoe doe je dit? Als jij antwoord wil hebben op deze vragen lees dan verder.  

Betekenis 404 error

Een 404 error is een van de vele statuscodes die de server kan tonen. Een 404 melding betekent dat de pagina niet gevonden is. In de meeste gevallen wordt deze melding getoond omdat de pagina is verwijderd of omdat de pagina/content een nieuwe URL heeft gekregen.

Het kan ook zo zijn dat iemand een URL heeft ingetypt die niet helemaal klopt. Een spatie te veel of te weinig is al genoeg om een 404 error te krijgen. 

404 pagina maken

Waarom een 404 error voorkomen

Het is belangrijk om een 404 melding te voorkomen. Google ziet dit als een fout op je website en omdat Google alleen de beste websites wil tonen worden fouten afgestraft.

Daarbij zorgt het voor frustratie bij je bezoekers en het komt slordig over. Daarom is het belangrijk dat alle fouten op de site worden opgelost en de 404 melding is hier onderdeel van. 

404 error oplossen

Een 404 error is niet fijn natuurlijk. Maar gelukkig kun je deze snel oplossen. Er zijn meerdere methodes. De eerste is de oude URL verwijderen en zorgen dat deze nergens meer bestaat. 

Let daarbij ook op dat er ook geen link naar de URL staat vermeld op een andere website. Deze methode is niet de beste. Het is makkelijk om een link te vergeten en het kost veel tijd. 

Daarom wordt vooral methode twee gebruikt. Bij deze methode maak je gebruik van een 301 verwijzing. Je zorgt ervoor dat wanneer iemand op de oude link klikt wordt doorverwezen naar een nieuwe pagina met vergelijkbare content. 

Je moet bij deze methode dus wel een pagina hebben of creëren die vergelijkbaar is met de oude pagina. Je kan ook een verwijzing sturen naar de homepage. 

404 error vinden

Er zijn meerdere manieren om een 404 error te vinden op je site. Je kunt gebruik maken Google Analytics en Screaming frog, maar er zijn ook meerdere plug-ins die je kunt inschakelen op je site. Hieronder kijken we naar de verschillende manieren. 

Waarschuwing Google Analytics bij 404 fout

  1. Ga naar https://analytics.google.com/
  2. Klik op de knop ‘beheer’
  3. Kies het juiste account, property en de weergave
  4. Klik onder de kolom weergave op ‘aangepaste meldingen’ en daarna ‘nieuwe melding’. 
  5. Daarna geef je een naam aan de aangepast melding die erbij past. Zoals 404 error. Zo krijg je de melding binnen in je inbox. 
  6. Volg daarna de stappen die worden aangegeven door Google Analytics. 

Screamingfrog statuscode checken

Screaming frog heeft twee versies: de gratis versie en de betaalde versie. Bij de gratis versie kun je maar 500 pagina’s crawlen. Dit zal bij veel sites al te weinig zijn. Maar bij een kleine site is deze prima te gebruiken. 

Wanneer je een site laat crawlen kan het even duren. Als hij klaar is kun je alle server codes bekijken, waaronder de 400 meldingen. Deze staan als volgt genoteerd 4xx. 

Status codes

Plug-ins WordPress gebruiken 404 errors

Wanneer je gebruik maakt van een WordPress website kun je een aantal plug-ins gebruiken om de 404 meldingen bij te houden. Als je al gebruik maakt van een plug-in check dan of je deze ook kunt gebruiken om de 404 errors bij te houden.  

Een eigen 404 error pagina

Je wilt natuurlijk geen 404 melding op je site. Maar het gaat ook gebeuren dat mensen zelf een verkeerde URL intypen, dit valt niet te voorkomen. Daarom is het belangrijk dat je een eigen 404 error pagina maakt. 

Zodat wanneer dit gebeurd mensen een pagina krijgen te zien die past bij de rest van de website. Plaats hier een link naar de homepage of een andere belangrijke pagina. 

404 melding voorbeeld