In de wereld van de technische SEO is no-index vaak een vies woord. Want dit wil je zoveel mogelijk voorkomen, toch? Maar dat is niet altijd het geval. Er zijn verschillende redenen om een pagina op no-index te zetten zonder negatieve gevolgen.
Wat betekend no-index?
No-index betekend dat een pagina niet geïndexeerd wordt. Simpel gezegd betekend dat, dat Google of andere zoekmachines de pagina niet kan vinden. Maar dat betekend niet dat de pagina verwijderd is. De pagina blijft op je website en je bezoekers kunnen de pagina’s nog steeds lezen, maar hij wordt niet meegenomen in de beoordeling van je website.
Wanneer zet je een pagina op no-index?
Dan hoor ik je al denken. Waarom zou ik mijn pagina willen verbergen voor de zoekmachines? Om daarop te antwoorden moet je weten hoe Google naar jouw site kijkt.
Google bekijk alle websites en pagina’s om te weten waar jouw content over gaat en waar jouw pagina’s passen binnen de resultaten. Dit doen ze doormiddel van bots, en dat noemen we crawlen. Elke site krijgt een crawl budget per keer dat Google de site langsloopt. Dat betekend dat niet altijd alle pagina’s bekeken kunnen worden. Vooral grote sites hebben hier veel last van.
Zo. Dat klinkt misschien allemaal lastig, maar dat valt best mee. Hieronder laten we een aantal situaties zien waarbij het slim is om een pagina of site op no-index te zetten.
1. De pagina heeft geen organische waarde
Als een pagina geen organische waarde heeft (een pagina die je niet wilt laten ranken) hoef je deze ook niet te tonen binnen Google. Zonde als deze pagina wordt langsgelopen door een bot in plaats van een pagina waar je veel verkeer op kunt binnenhalen. Denk aan auteur pagina’s, tags, etc.
2. De pagina heeft weinig of geen content
Zonder content begrijpt Google niet waar jouw pagina over gaat. Een pagina zonder of weinig content gaat dus niet ranken. Je kunt nu drie dingen doen.
- Kijk of de pagina wel relevant verkeer kan binnenhalen als er meer content wordt geschreven. Als dit het geval is kun je de pagina uitbreiden.
- Als de pagina nooit relevant verkeer gaat binnenhalen kun je de pagina op no-index zetten.
3. De site is nog niet af
Als jij een nieuwe site maakt en deze is nog niet af dan wil je zeker zijn dat de gehele site nog op no-index staat. Vooral als de oude site ook live staat. Dit kun je zien in de broncode.
Wanneer zet je een pagina niet op no-index?
Let wel goed op! Je wilt altijd kritisch blijven als het gaat om pagina’s of sites op no-index zetten. Je hebt liever een pagina die niet op no-index staat terwijl dit wel zou kunnen, dan een pagina die op no-index staat terwijl je hier op wilt ranken. Vooral grote websites willen goed kijken welke pagina’s op no-index kunnen. Kleinere websites kunnen dit beter achterwege laten of een specialist inhuren.
Over het algemeen wil je zo min mogelijk pagina’s op no-index zetten, vooral geen belangrijke pagina’s.