Ben je gewend om je webpagina’s voor SEO te optimaliseren door zoekwoorden te fine-tunen en blogposts up-to-date te houden? Dan is het je misschien ook opgevallen dat je ondanks al deze moeite bezoekersaantallen en conversie nauwelijks meer mee kunt verhogen. Dat komt doordat on-page optimalisatie anno 2025 anders moet dan voorheen om in AI-zoekresultaten zichtbaar te zijn, engagement te bevorderen en je omzet te verhogen. Maar hoe dan?

Als je pagina’s traag laden, je content niet aansluit bij wat de gebruiker zoekt of je pagina titel niet opvalt tussen de zoekresultaten, loop je omzet mis. Zowel Google als ook generatieve AI belonen pagina’s die diepgang hebben door topical authority te claimen, goed gestructureerd, snel en gebruiksvriendelijk zijn. 

Bij Dok Online beschouwen we on-page SEO als het fine-tunen van je prestatielaag. Het is waar UX, site structuur en semantiek samenkomen. We passen niet alleen content aan, maar helpen je om een roadmap te ontwikkelen waardoor je voortaan alleen maar slimme, schaalbare en effectieve content maakt. 

In deze gids leer je:

  • Waarom on-page SEO essentieel is voor zichtbaarheid en betrokkenheid
  • De 10 on-page factoren die echt het verschil maken – nu en in toekomst
  • Wat je moet doen om je website in tijden van AI weer voor je te laten werken

Wat is on-page SEO?

On-page SEO is het proces van het verbeteren van alle elementen die de prestatie van je pagina beïnvloeden. Denk aan: content, paginatitel, headlines, interne links, afbeeldingen, URL’s en laadsnelheid.

Samen met off-page en technische SEO vormt on-page SEO de drie pijlers van zoekmachineoptimalisatie.

Moderne on-page SEO richt zich op duidelijkheid, structuur en performance. Wanneer machines en mensen je site begrijpen, zorgt dat voor meer verkeer en behaal je betere resultaten. 

SEO draait niet langer alleen om zoekwoorden of het schrijven van een paar alinea’s. Google en Large Language Models, dus AI zoals ChatGPT en Claude, gaan anders om met zoekvragen. Ze begrijpen betekenis, context en structuur van zowel de zoekvraag als ook van je webpagina. Op basis hiervan geven ze veel relevantere en op maat gemaakte resultaten terug.

Werk aan de volgende on-page aspecten om ervoor te zorgen dat jouw webpagina relevant blijft voor de nieuwe manier van zoeken:

  • Gebruiksvriendelijkheid (UX) & technische prestaties om de gebruikerservaring te verbeteren (denk aan accessibility, optimalisatie voor mobiel gebruik, laadsnelheid, etc.)
  • Onderwerpen waarop je goed wilt scoren in hun volledigheid beschrijven en je autoriteit op dat gebied claimen (topical authority) 
  • Oude content bijwerken met niet alleen nieuwe maar volledige informatie
  • Visuele elementen bieden om diepgang te bieden en  informatie op andere manieren te ontsluiten 

Waarom is on-page SEO nog steeds zo belangrijk?

On-page SEO blijft belangrijk omdat het direct invloed heeft op hoe goed je site door zoekmachines en AI wordt beoordeeld en bovenaan in zoekresultaten wordt gezet  – en hoe gebruikers zich gedragen zodra ze op je pagina landen. On-page SEO is niet optioneel, maar vormt het fundament voor je succes. 

Met on-page optimalisatie bereik je:

  • Hogere rankings voor competitieve zoekopdrachten met hoge (koop)intentie
  • Verbeterde gebruikerservaring, waardoor engagement en vertrouwen toenemen
  • Betere crawlbaarheid, waardoor zoekmachines de structuur van je website en dus informatie beter begrijpen
  • Hogere conversieratio’s doordat je content en Call To Action aansluit bij de zoekintentie van je doelgroep
  • Toekomstbestendigheid en relevantie ook in AI-gestuurde zoekopdrachten

10 succesfactoren voor sterke on-page SEO 

Wil je je website beter laten presteren in zoekmachines? Dan zijn dit de 10 belangrijkste on-page factoren die bepalen hoe goed je content wordt gevonden, geïnterpreteerd en beoordeeld. Ze vormen samen het fundament voor meer zichtbaarheid, hogere betrokkenheid en duurzame SEO-groei.

  1. Content herzien en versterken
  2. Metadata (titels & beschrijvingen)
  3. URL-structuur
  4. Structuur van headlines
  5. Zoekwoordoptimalisatie
  6. Interne linking
  7. Visuele SEO
  8. Mobiele UX & responsiveness
  9. Technische SEO
  10. Structured data 

In onze praktijkervaring blijkt dat je met deze tien optimalisaties directe impact maakt: hogere rankings, meer organisch verkeer en een lagere bounce rate. Dit geldt zowel voor B2B SaaS-sites als B2C e-commerceplatforms en contentgedreven pagina’s. Deze aanpak zetten wij zelf in om van onderpresterende pagina’s toppagina’s te maken — met in sommige gevallen meer dan honderdduizend bezoekers per maand.

Laten we deze factoren één voor één bekijken.

1. Content herzien en versterken

Verouderde of ondermaatse content kan je SEO-prestaties aanzienlijk schaden. Denk aan pagina’s met lage bezoekersaantallen, dubbele content rond hetzelfde onderwerp, of teksten die simpelweg niet meer up-to-date zijn. Zoekmachines hechten steeds meer waarde aan relevantie, volledigheid en actualiteit. Daarom is het cruciaal om regelmatig een contentaudit uit te voeren én de beste contentstrategie voor jouw doelgroep te implementeren. Dat zorgt ervoor dat je alleen goede en relevante content voor de juiste zoekintentie maakt en gaat daar verder, waar on-page SEO ophoudt.

Hoe herken je content die aandacht nodig heeft?

Tijdens een contentaudit let je op signalen die aangeven dat een pagina herzien of verwijderd moet worden. Denk aan:

  • Lage bezoekersaantallen over langere periodes
  • Dunne content die onvoldoende informatie biedt, wat zich uit in hoge bounce- en 
  • Lage engagement rate die laat zien dat gebruikers die op de pagina komen snel wegklikken en niet scrollen of doorklikken
  • Keyword kannibalisatie, waarbij meerdere pagina’s proberen op dezelfde zoekterm te ranken
  • Verouderde informatie die niet langer klopt of relevant is

Na de contentaudit bekijk je welke pagina verwijderd, geoptimaliseerd of nieuw gemaakt moet worden. Ook bij slechte prestaties hoeft een pagina niet meteen verwijderd te worden. Integendeel: veel content kan juist versterkt worden. 

Gebruik een van deze 3 strategieën om je content structureel te verbeteren:

  1. Verdiepen en optimaliseren
    Voeg diepgang toe op subonderwerpen en verbeter interne links.Breid bestaande pagina’s uit met actuele informatie, betere voorbeelden, verdiepende inhoud en een duidelijker structuur.
  2. Samenvoegen
    Heb je meerdere korte artikelen over hetzelfde onderwerp? Bundel ze tot één krachtige pagina die de volledige zoekintentie dekt.
  3. Verwijderen met verstand
    Is een pagina echt overbodig? Verwijder deze dan en stel een 301-redirect in naar een relevante alternatieve pagina. Zo behoud je linkwaarde én gebruikerservaring.

Deze aanpak van content herzien, herstructureren en verdiepen – is geen eenmalige klus, maar een vast onderdeel van een duurzame content en SEO-strategie. Door regelmatig je bestaande content kritisch onder de loep te nemen, versterk je je topical authority én blijf je relevant voor je doelgroep, Google én AI chatbots.

Visuele weergave van hoe je SEO-content optimaliseert met gestructureerde gegevens

 2. Meta Tags: Paginatitel en beschrijving

Je meta titel en beschrijving zijn je digitale pitch in Google: één kans om iemand te laten stoppen met scrollen en te kiezen voor jouw site. Kort, krachtig — en allesbepalend voor die eerste klik.

Schrijf metadata die duidelijk, overtuigend en afgestemd is op de zoekintentie. Maak het voor gebruikers makkelijk jouw pagina te begrijpen en toont dat je hén begrijpt. Verwerk een zoekwoord in de pagina titel en geef het beste antwoord op de zoekvraag. Dan is de kans dat je kliks krijgt groter.

Zo schrijf je de optimale pagina titel en meta description:

  • Verwerk minstens één zoekwoord in de titel 
  • Houd de titel onder de 55 tekens (voor mobiel is dit cruciaal)
  • Houd de meta description onder de 150 tekens (120 voor mobiel)
  • Focus op duidelijkheid, schrijf voor de lezer. 
  • Schrijf wervend en laat zien wat de gebruiker eraan heeft. 
  • Sluit aan op de zoekintentie. Is die bijv.  transactioneel? Begin dan met een CTA, prijs of korting en focus op wat voor de gebruiker het meest belangrijke is
  • Test regelmatig. Al kleine aanpassingen kunnen tot 10-30% meer CTR (Click Through Rate) leiden. Voer A/B-tests uit met o.a. merknamen, prijzen en verschillende CTA’s om te ontdekken wat het beste werkt. Tip: Test het potentieel van je meta titel en description als SEA advertentie. Dan zie je meteen welke variatie de meeste kliks krijgt! 
Voorbeeld van een geoptimaliseerde title-tag & meta description

3. URL-structuur

Een duidelijke URL waarin zoekwoorden verwerkt zijn, maakt je pagina’s makkelijker vindbaar, begrijpelijker en beter te indexeren. Je URL is niet slechts een technische bijzaak, maar een signaal voor Google, gebruikers. Goede URL’s zijn kort, leesbaar en ontworpen om zowel zoekmachines als gebruikers informatie te geven over de pagina. 

URL best practices:

  • Kort en gericht; houd ze onder de 60-70 tekens, inclusief je domeinnaam.
  • Gebruik “-” koppeltekens in plaats van “_”underscores om woorden te scheiden.
  • Vermijd stopwoorden en overbodige woorden zoals ‘en’, ‘de’, ‘het’, ‘van’, tenzij ze zorgen voor extra duidelijkheid.
  • Voeg één primair zoekwoord toe dat het onderwerp van de pagina weergeeft.
  • Vermijd dynamische parameters, tenzij strikt noodzakelijk (bv. ?id=123 schaadt de leesbaarheid).
  • Gebruik alleen kleine letters; hoofdletters kunnen tot dubbele URL-paden leiden.

Voorbeeld van een goede URL:
https://voorbeeld.nl/schoenen/beste-hardloopschoenen/
Dit is een schone, zoekwoordrijke URL die duidelijk het onderwerp van de pagina aangeeft aan gebruikers als zoekmachines. Het laat zien dat de site een categorie “schoenen” heeft, en daarbinnen de beste hardloopschoenen uitlicht. Deze structuur maakt het ook eenvoudiger om later vergelijkbare content binnen alle categorieën toe te voegen.

Voorbeeld van een slechte URL:
https://voorbeeld.nl/categorie123/artikel?id=9876
Deze URL is onduidelijk en rommelig. Beschrijvende context ontbreekt, wat rankings en navigatie schaadt. 

URL’s staan natuurlijk niet op zichzelf. Ze weerspiegelen ook hoe de informatie op je site is georganiseerd en gestructureerd. Een sterke sitestructuur zorgt ervoor dat belangrijke pagina’s niet te diep begraven liggen, gerelateerde content logisch wordt gegroepeerd en contextueel wordt gelinkt. 

Icoon met duidelijke, zoekwoordrijke URL’s die de sitestructuur weerspiegelen

4. Header-tags

Header-tags, oftewel headlines en koppen, structureren je content voor de lezer en geven hiërarchie en betekenis door aan zoekmachines. Een goed gestructureerde tekst bevordert de scanbaarheid en maakt je tekst in één oogopslag begrijpelijk.   

Richtlijnen voor het gebruik van headlines:

  • Gebruik slechts één H1 per pagina, voor je hoofdonderwerp
  • Formuleer H2’s als vragen en geef direct het antwoord eronder
  • Laat elke H3 inhoudelijk aansluiten op de H2 erboven
  • Sla geen niveaus over en maak geen onlogische sprongen (dus geen H2 > H4 zonder H3 ertussen)
  • Maak headers kort en beschrijvend
  • Zorg voor een logische, semantisch kloppende zinsbouw

In het bovenstaande voorbeeld van ons artikel ‘Wat is semantische SEO?’ zie je duidelijk hoe we de koppenstructuur hebben gebruikt om de informatiestroom logisch te sturen.

Een voorbeeld van een correcte hiërarchie van koppen (header tags) voor de on-page SEO-structuur van een artikel over ‘Wat is semantische SEO?’

5. Zoekwoordoptimalisatie

Ga na, of een enkele pagina op je site al voor 20 verschillende zoekwoordvariaties rankt. Zo niet is er werk aan de winkel! 

Goed presterende pagina’s zijn niet gebouwd rond één enkel zoekwoordmaar lichten één onderwerp (topic) volledig door. Dat is wat ze succesvol maakt. Zoekwoordoptimalisatie gaat dus niet letterlijk over het verwerken van meer zoekwoorden, maar over het schrijven van inhoud die de intentie van de zoeker begrijpt en het onderwerp vanuit meerdere invalshoeken behandelt. 

Zo maak je semantisch rijke content:

  • Begin met het verzamelen van alle potentiële zoekwoorden: exacte zoektermen, long-tail varianten, synoniemen, vragen uit ‘People Also Ask’ en NLP-gerelateerde termen uit tools zoals Ahrefs, Semrush en Google SERPs.
  • Sorteer ze vervolgens in clusters, op basis van zoekintentie, thematische onderwerpen en invalshoek van de content. Vanuit daar kun je contentpagina’s en outlines plannen die daadwerkelijk voldoen aan de zoekintentie.

Dit proces kan betekenen dat je honderden of zelfs meer dan 100.000 termen moet analyseren, maar het resultaat is de moeite waard. Je krijgt niet alleen een roadmap voor je content, maar ook helder inzicht in je doelgroep; wat ze zoeken én hoe ze omgaan met het onderwerp waar jij je business omheen hebt gebouwd. 

Ook goed om te weten: Bij het schrijven van je content hoef je je niet obsessief bezig te houden met de frequentie van zoekwoorden. Als je content semantisch sterk is opgebouwd, verschijnen de juiste termen vanzelf. Primaire zoekwoorden plaats je in paginatitels, headlines (h1, h2, h3,…)  en introducties. Synoniemen en semantisch verwante woorden verwerk je dieper in de tekst.

Toch is het altijd verstandig om een SEO-tool zoals Surfer SEO te gebruiken om te controleren of je geen belangrijke onderwerpen over het hoofd hebt gezien die je concurrenten wél behandelen. Dit kun je overigens ook pas na publicatie doen, als onderdeel van je bredere contentoptimalisatiestrategie. 

Visueel tonen van semantische zoekwoord clustering voor SEO-dekking

6. Interne linking

Interne links verbinden je content en vertellen zoekmachines welke pagina’s belangrijk zijn. Ze vormen het fundament van je thematische structuur; je ’topical map’.

Als je het goed aanpakt, begeleiden interne links zowel gebruikers als zoekmachines door je content heen en geven ze aan Google door welke pagina’s het belangrijkst zijn. Ze helpen bij het opzetten van parent-child relaties tussen pagina’s, tonen inhoudelijke diepgang aan en zorgen ervoor dat je belangrijkste content wordt gecraweld, geïndexeerd en gerankt.

Zie het als het bouwen van een routekaart. Als je pijler pagina’s niet gelinkt zijn vanaf pagina’s met veel autoriteit, of als subpagina’s niet terugverwijzen, mis je een grote kans om relevantie te bundelen en SEO-waarde (link juice) door te geven.

Daarnaast: willekeurig interne links plaatsen zonder context of structuur werkt niet in je voordeel. Het kan zoekmachines zelfs in verwarring brengen. Denk daarom strategisch.

Zo optimaliseer je interne links:

  • Gebruik anchorteksten die het onderwerp van de gelinkte pagina beschrijven: vermijd vage termen zoals “lees meer” of “klik hier.”
  • Plaats links in semantisch betekenisvolle zones: gebruik ze binnen H2 alinea’s die inhoudelijk aansluiten op het onderwerp van de gelinkte pagina. Contextuele relevantie versterkt zowel de gebruikerservaring als de SEO.
  • Vermijd verweesde pagina’s: elke belangrijke pagina moet ten minste vanaf één andere relevante pagina worden gelinkt.
  • Plan de volgorde van interne links: Welke links komen op de pagina en in welke volgorde?
  • Beperk het aantal interne links tot 3–8 per pagina: Te veel links verminderen het effect, te weinig isoleren je content. Het precieze aantal hangt af van de lengte en het doel van je pagina.
  • Zorg voor een goede verdeling van “link juice”: Links geven SEO-waarde door aan de pagina’s waar ze naar linken. Tip: Link vanuit je blogartikelen naar je belangrijkste commerciële of converterende pagina’s om autoriteit door te geven.

Een goede interne linking-strategie versterkt je semantische structuur én je conversiepad.

Relevant blijven in tijden van AI? Verhoog je topical authority!

Dok Online helpt je aan de juiste strategie om jouw website organisch weer beter te laten presteren. Plan een vrijblijvend adviesgesprek.

7. Visual & image SEO: Afbeeldingen optimaliseren 

Je afbeeldingen en visuals zijn onderdeel van je merk. Maar als zoekmachines je afbeeldingen niet begrijpen, bestaan ze voor hen niet. Afbeelding-SEO is dus belangrijk.

Of je nu fysieke producten verkoopt of software aanbiedt: visuals helpen vertrouwen op te bouwen, ideeën uit te leggen en conversies te stimuleren. Te grote bestanden, vage alt-teksten en nietszeggende bestandsnamen verlagen de crawlbaarheid, laadsnelheid en relevantie van je site.

Zo zorg voeg je SEO waarde toe aan je visuals:

  • Voeg inhoudelijke waarde toe: Gebruik visuals om iets te verduidelijken, samen te vatten of de gebruiker te informeren. Bij blogs zijn infographics ideaal om lange informatie visueel samen te vatten. Voor e-commerce zijn haarscherpe productfoto’s vanuit meerdere hoeken belangrijk voor vertrouwen en conversie. Onthoud: elke afbeelding vertelt een verhaal en draagt bij aan je merkwaarde.
  • Comprimeer afbeeldingsbestanden voor snellere laadtijden: Kleinere bestandsgroottes zorgen voor snellere pagina’s. Tip: Gebruik formaten zoals WebP of AVIF en tools zoals TinyPNG of Squoosh.
  • Voeg relevante zoekwoorden toe in beschrijvende alt-teksten: Dit komt zowel de toegankelijkheid als ook de SEO waarde ten goede. Als je synoniemen of gerelateerde zoekwoorden op een natuurlijke manier kunt verwerken, is dat een pluspunt. Voorbeeld:
    “Close-up van de DG zwarte luxe leren sporttas op houten bankje” biedt veel meer SEO-waarde dan “tas-afbeelding1.”
  • Gebruik lazy loading voor visuele content: Stel het laden van afbeeldingen en video’s die onder de vouw staan uit, om snelheid en gebruikerservaring te verbeteren. Vooral belangrijk voor grote webshops met lange categoriepagina’s.
  • Geef betekenisvolle bestandsnamen: Vermijd standaardnamen zoals IMG_8383.png. Beschrijf de inhoud helder – modulaire-bank-grijs-zijkant.jpg geeft Google veel meer informatie.
  • Voeg schema toe voor video’s: Voor afbeeldingen bestaat er nog geen schema, maar met VideoObject-schema kun je video’s beter laten indexeren en in aanmerking laten komen voor rich results.
  • Host video’s slim: Gebruik platforms zoals YouTube met geoptimaliseerde embed-codes. Zorg voor een goede thumbnail, titel en meta-info. Vermijd autoplay, want dat schaadt zowel de gebruikerservaring als de laadsnelheid.
Onderteun gecomprimeerde afbeeldingen met beschrijvende alt teksten en laxy loading.

8. Mobiele UX & responsiveness

De overstap van Google naar mobile-first indexing was niet zomaar een technische update maar een duidelijk signaal dat de mobiele ervaring nu bepalend is voor de algehele prestaties van je website. Meer dan 60% van al het internetverkeer is immers mobiel.

Een ontwerp dat goed werkt op desktop, maar tot frustraties leidt op de mobiel schaadt je rankings en conversies. Optimaliseer dus je mobiele gebruikerservaring. 

Responsive lay-out is de basis voor mobiele gebruikerservaring, aangevuld met:

  • Ontwerp voor touchscreens: Elementen als knoppen, menu’s en CTA’s moeten touchvriendelijk zijn, dus groot genoeg om gemakkelijk met de vinger bediend te kunnen worden.
  • Leesbare content: Gebruik goed leesbare lettergroottes (minimaal 16px op mobiel), voldoende regelafstand en genoeg contrast voor leesbaarheid in elk type licht (zoals in dark mode en bij nachtverlichting).
  • Korte alinea’s: Verdeel content in kleine blokken voor een overzichtelijker en rustiger geheel.
  • Laadsnelheid: Mobiele gebruikers verwachten dat pagina’s razendsnel laden, zelfs bij een zwakke internetverbinding.
  • Vermijd opdringerige elementen: Pop-ups, plakkende headers en zwevende knoppen die content bedekken, schaden de gebruikerservaring, wat dan weer bijdraagt aan een lagere ranking.
Mobiele weergave van een categorie pagina op de site van Lamptwist.

9. Technische SEO

Een groot deel van mobiele SEO hangt ook samen met hoe goed je de technische basis van je website op orde hebt. Je kunt de beste content ter wereld schrijven, maar als je pagina traag, slecht gestructureerd of moeilijk te crawlen is, zul je niet hoog scoren. On-page SEO draait niet alleen om woorden op het scherm. Het gaat ook om de achterliggende technische infrastructuur die ervoor zorgt dat die woorden zichtbaar en vindbaar zijn. Daarom is technische SEO essentieel.

Technische optimalisatie van een website omvat onder andere:

  • Crawlbaarheid: Een schone robots.txt, logische interne linkstructuur en duidelijke XML-sitemaps zorgen ervoor dat zoekmachines de belangrijkste content kunnen vinden en indexeren. Voor webshops is het aan te raden om gefacetteerde filters goed te controleren om het crawlbudget efficiënt te gebruiken en duplicate content te voorkomen.
  • Laadsnelheid en Core Web Vitals: Verbeter de laadtijden door afbeeldingen te optimaliseren, code te minimaliseren en serververzoeken te beperken. Tools zoals JetOctopus en Lighthouse helpen om knelpunten te identificeren en op te lossen.
  • Gestructureerde data (Structured Data): Met schema mark-up zet je content om in verrijkte, machineleesbare resultaten. Van FAQ’s en artikelen tot producten en organisatiegegevens – je helpt zoekmachines daarmee om content sneller te begrijpen (wat is het en waar gaat het over) en prominenter te tonen in de zoekresultaten.
Technische optimalisatie op de pagina is belangrijk – het is het fundament dat alles bij elkaar houdt.

10. Spreek de taal van Google met schema mark-up & gestructureerde data 


Het maakt niet uit hoe groot je merk is of in welke niche je actief bent – gestructureerde data is dé manier om je content toekomstbestendig te maken in een semantisch ingestelde zoekwereld. Zoekmachines lezen je content niet alleen – ze ontleden die ook.

Schema mark-up voegt een extra betekenislaag toe aan je content. Het vertelt Google wat elk onderdeel van de pagina betekent, niet alleen hoe het eruitziet. In plaats van te moeten raden, weet Google exact wat er op je pagina staat en hoe het bedoeld is. Uit onze ervaring blijkt dat schema een echte gamechanger is voor e-commercebedrijven!

Met schema Mark-up geef je zoekrobots precieze informatie over verschillende aspecten van je bedrijf of website om de inhoud beter te begrijpen. Deze zogeheten schema types omvatten onder andere:

  • auteursinformatie
  • verzend- en retourbeleid
  • beschikbaarheid en voorraadstatus
  • beoordelingen en reviews
  • prijs
  • materiaal
  • merk en model
  • gewicht en afmetingen
    en andere productkenmerken

Laten we dit concreet maken aan de hand van een voorbeeld: een productpagina van een webshop. Door Schema toe te passen, kun je Google expliciet vertellen:

  • Dit is een product
  • Het kost € 129
  • Het is op voorraad
  • Het heeft 182 reviews met een gemiddelde van 4,7 sterren
  • Het is verkrijgbaar in 3 kleuren en 4 maten
  • Gratis retourneren binnen 30 dagen
  • Het is gemaakt van hout en koper
  • Het weegt 200 gram

Met schema kunnen jouw producten als verrijkte zoekresultaten worden weergegeven. En dat betekent meer aandacht van een potentiële klant die op zoek is naar dit product, maar jouw webshop nog niet heeft gevonden. Meer gratis zichtbaarheid en hogere doorklikpercentages. Ook mooi: Als je werkt met Google Merchant Center, helpt schema mark-up om de productgegevens automatisch te synchroniseren.

Schema voor de site paperandtea.nl met productfragmenten, merchant listings, artikelen en breadcrumbs-schema’s.

De on-page SEO-checklist van Dok Online

Tot zover de theorie. Hoogste tijd om eens praktisch aan de slag te gaan met onze volledige on-page SEO-checklist. Hét framework dat wij zelf gebruiken om bedrijven te helpen hun concurrentie in te halen, meer relevant verkeer aan te trekken en de conversies te verhogen. Dit is door ons getest, verfijnd en netjes onderbouwd met data van honderden implementaties. Dus, wil jij je website prestaties verhogen en zorgen dat je ook in tijden van AI gevonden wordt, begin dan bij het in kaart brengen van waar je nu staat. 

Gebruik deze moderne SEO-checklist om je eigen website haarfijn door te lichten, zoals wij dat ook zouden doen. Tip: De meeste gegevens kun je gemakkelijk op je website zelf checken als je in Google Chrome de extensie SEO Meta in 1 Click installeert:

✅ Pagina titel bevat het hoofdzoekwoord, heeft een duidelijke meerwaarde en blijft onder de 55–60 tekens
✅ Meta description is concreet, wervend en blijft binnen 150 tekens (of 120 op mobiel)
✅ URL is kort, beschrijvend, in kleine letters en bevat een primair zoekwoord, liefst zonder overbodige woorden of parameters
✅ Koppen volgen een voor de lezer logische semantische structuur (H1 > H2 > H3), waarbij elke laag logisch voortbouwt op de vorige
✅ Content sluit volledig aan op de zoekintentie met semantisch gegroepeerde onderwerpen, long-tail zoektermen en een logische opbouw
✅ Interne links gebruiken contextuele anchortekst en verwijzen naar belangrijke pagina’s om relevantie op te bouwen
✅ Afbeeldingen zijn gecomprimeerd, hebben beschrijvende bestandsnamen, alt-teksten met zoekwoorden en maken gebruik van lazy loading
✅ Mobiele UX is responsief, bevat goed leesbare tekst, aanklikbare CTA’s en geen storende pop-ups
✅ Technische SEO dekt laadsnelheid (Core Web Vitals), crawlbaarheid, schone HTML-structuur en performance-audits
✅ Schema markup ondersteunt rich results (Product, FAQ, Organisatie, enz.) en is gevalideerd voor correcte interpretatie

Hoe schaden on-page fouten je rankings? 

Warrige teksten volgepropt met zoekwoorden, trage laadtijd en een zwakke contentstructuur zijn de meest voorkomende on-page SEO fouten. Ze kunnen je rankings flink beschadigen en daardoor je zichtbaarheid behoorlijk beperken, doordat zoekmachines je content minder goed begrijpen én gebruikers sneller afhaken.

Vermijd in elk geval het volgende:

Keyword stuffing: Hetzelfde zoekwoord te vaak herhalen was nooit een goed idee, maar anno 2025 hoeft dit helemaal niet meer. Het verstoort niet alleen de leesbaarheid, maar kan ook een spam-signaal afgeven. Google’s helpful content update maakt korte metten met keyword braaksel onleesbare teksten die alleen voor zoekmachines gemaakt zijn. 


✅ Gebruik in plaats daarvan natuurlijke variaties van je keyword en gerelateerde termen, net zoals je ook in een real-life gesprek zou doen. Dunne content: Pagina’s met weinig diepgang of originaliteit voldoen niet aan de verwachtingen van gebruikers en bieden Google onvoldoende waarde om ze als gezaghebbend te beschouwen.

 ✅ Zorg dat je het onderwerp volledig belicht, voeg interne links toe en structureer de inhoud op basis van wat je doelgroep moet weten, leuk is om te weten en wellicht ook nog daarover wilde weten. 

Trage pagina’s: Vooral op mobiel leiden trage pagina’s tot hoge bounce rates en lage betrokkenheid. Belangrijke Core Web Vitals zoals Largest Contentful Paint (LCP) en First Input Delay (FID) beïnvloeden direct je rankings.

✅ Houd afbeeldingen klein door ze te comprimeren, wees zuinig met scripts en houd je code schoon.

Slechte contentstructuur: Inconsistente koppen, lange stukken ononderbroken tekst en geen visuele hiërarchie zorgen voor verwarring bij gebruikers én zoekmachines.

✅ Gebruik een logische structuur met H1 > H2 > H3 en deel de content op in scanbare blokken.

Content is king, maar context keizer: Pagina’s staan niet op zichzelf – Google beoordeelt je website als geheel. Besteed dus niet alleen aandacht aan on-page SEO, maar ook aan topical authority, technische en off-page elementen.

Wat zijn de beste SEO-tools voor on-page optimalisatie?

De beste tools voor on-page SEO vallen in vier categorieën:

  • Google-tools: Google Search Console & Google Analytics
  • Crawlers: Sitebulb of JetOctopus
  • On-page analysetools: Surfer SEO
  • Alles-in-één SEO-platforms: Ahrefs of SEMrush

Elke tool heeft een eigen rol bij het verbeteren van je on-page prestaties:

  • Google Search Console geeft inzicht in indexering en prestaties: je kunt zoekwoordzichtbaarheid volgen, crawlproblemen opsporen en controleren of je voldoet aan Core Web Vitals en mobiele bruikbaarheid.
  • Google Analytics laat zien hoe gebruikers omgaan met je pagina’s: bounce rates, engagement en gedragssignalen die rankings en conversies beïnvloeden.
  • Sitebulb en JetOctopus zijn geavanceerde crawlers die de technische gezondheid van je site analyseren, kapotte links en duplicate content signaleren en crawlproblemen inzichtelijk maken.
  • Surfer SEO vergelijkt jouw pagina’s met topresultaten op jouw zoekwoorden. Het geeft datagestuurde adviezen over tekstlengte, koppen, semantiek en contentstructuur.
  • Ahrefs en SEMrush bieden een 360°-overzicht van SEO: van zoekwoordtracking en concurrentieanalyse tot backlinkprofielen. Ze zijn ideaal om contentgaten op te sporen, interne links te verbeteren en prestaties op schaal te monitoren.

Wat is het verschil tussen on-page SEO en off-page SEO?

Het verschil zit in waar de optimalisatie plaatsvindt:

AspectOn-page SEOOff-page SEO
DefinitieInterne SEO-elementen op de siteExterne SEO-factoren buiten je site
FocusContent, UX, interne signalenBacklinks, PR, vertrouwen
ControleVolledig door jou beheersbaarAfhankelijk van derden
DoelPaginawaarde en relevantie verhogenDomeinautoriteit opbouwen
ImpactDirecte invloed per paginaInvloed op het hele domein
VoorbeeldenTitels, URLs, schema, interne linksBacklinks, vermeldingen, reviews

  • On-page SEO betreft alles wat je zélf op je website kunt optimaliseren – zoals contentkwaliteit, meta-informatie, URL-structuur, interne linkstructuur en technische prestaties (zoals snelheid en mobielvriendelijkheid). Dit helpt zoekmachines je content beter te begrijpen én verbetert de gebruikerservaring.
  • Off-page SEO gaat over externe signalen zoals backlinks, merkvermeldingen en social engagement, die het vertrouwen en de autoriteit van je domein vergroten.

➡️ Een sterke SEO-strategie combineert beide: on-page vormt de fundering, off-page bouwt je reputatie op.

Klaar om van SEO een online groeistrategie te maken?

Bij Dok Online draait SEO niet om trucjes, maar om strategie. We bouwen aan topical authority — de basis waarop zoekmachines vertrouwen en waar gebruikers op klikken. Van technische audits tot AI-bestendige contentstrategieën: wij helpen bedrijven om van een slecht presterende website een conversiegerichte machine te maken. 

Maak je online zichtbaarheid toekomstbestendig

AI verandert hoe mensen zoeken. Wie nu niet meebeweegt, raakt achterop. Wij zorgen dat jouw content niet alleen vandaag scoort, maar ook morgen nog gevonden wordt — zonder snelle shortcuts, maar met een duurzame aanpak die écht werkt. 

Zien wat dat oplevert?

Plan een vrijblijvende call. We laten je live meekijken naar dashboards van onze klanten: meer verkeer, betere posities en zichtbare groei. Geen geheimen, gewoon strategie die zijn werk doet. 

Geen loze beloftes. Alleen resultaten. Klaar om je markt te domineren?

Plan direct een gesprek in en ontdek hoe jouw SEO-roadmap eruit kan zien!