Een alt tekst zal waarschijnlijk een minder bekende term zijn in de online marketing. Ik zie dan ook vaak dat deze wordt vergeten op de website. 

Zonde, want ook dit is een belangrijk onderdeel van de on-page SEO. Wil jij weten hoe jij alles uit jouw SEO kunt halen? Lees dan verder. 

Betekenis alt text

Een wel alt tag genoemd, heeft in theorie eigenlijk weinig te maken met SEO. Het is eigenlijk bedoeld als een alternatieve tekst voor een afbeelding.

Deze tekst wordt gebruikt om uitleg te geven over de afbeelding, zodat deze kan worden voorgelezen wanneer iemand met een visuele beperking de pagina bezoekt. Het is dus niet alleen belangrijk voor de vindbaarheid van je pagina, maar ook de toegankelijkheid. 

Waarom een alt tekst

Maar waarom is deze tekst dan zo belangrijk voor de vindbaarheid? Het is belangrijk om te begrijpen dat Google alleen de achterkant van jouw website leest. Google begrijpt (nog) niet wat er op jouw afbeelding staat en leest dus de alt tekst van de afbeelding om te begrijpen wat er staat. Dit is een goed moment om jouw hoofd- en sub-zoekwoorden te gebruiken. 

Dit betekent niet dat je een Alt tekst voor Google schrijft. Alt teksten zijn gemaakt voor bijvoorbeeld slechtziende personen, voor die zich de website laten voorlezen. Op die manier kunnen zij ook een idee krijgen over wat er op de afbeelding staat.

Dit geldt eigenlijk voor alles wat met SEO te maken heeft, vergeet niet dat je content creëert voor de bezoekers en niet voor Google.

Alt tekst invullen

Een tekst invullen is voor elke website bouwer en thema anders. Wat altijd belangrijk is bij het invullen van de tekst is het gebruiken van je hoofd- en sub-zoekwoorden op een natuurlijke manier. Je beschrijft wat er op de afbeelding te zien is en je maakt daarbij gebruik van de zoekwoorden. 

Bijvoorbeeld bij een afbeelding van een spijkerbroek op een website zou de alt tekst kunnen zijn: dames spijkerbroek blauw. Of bij een afbeelding van een boot met mensen op een rondvaart website zou het kunnen zijn: Rondvaart Den Bosch met Privé boot. 

Alt tekst controleren

Wil je controleren of jouw afbeeldingen een alt tekst hebben? Dan klik je met je rechtermuisknop op een afbeelding op je site. Daarna zoek je naar ‘alt=’. Als deze leeg is dan heb je nog geen alt tekst. 

Je kunt dit ook controleren door het gebruik van screaming frog. Met screaming frog kun je direct controleren hoeveel alt teksten er nog missen op je site. Maar als je een grote site hebt dan is de gratis versie niet genoeg. Je kunt maximaal 500 pagina’s bekijken met de gratis versie.  

alt tekst controleren

Welke soorten afbeeldingen zijn er?

Op een landingspagina of een blogbericht kan er gebruik worden gemaakt van twee soorten afbeeldingen. Een header en een ondersteunende afbeelding. Een header wordt vaak gebruikt als een sfeerbeeld. Wat helemaal niet verkeerd is.

Omdat een sfeerbeeld vaak niet direct iets te maken heeft met het onderwerp, wordt hier de Alt tekst vergeten. Dit is een veel voorkomende fout. Ook bij een header is het belangrijk om een goede Alt tekst toe te voegen.

Een ondersteunende afbeelding is vaak wat meer vanzelfsprekend. De afbeelding zegt iets over de tekst, anders is het natuurlijk niet ondersteunend. Hierbij is het belangrijk om een goede afbeelding uit te zoeken die inderdaad waarde toevoegt aan de tekst.

Bij een ondersteunende afbeelding is het dan ook makkelijker om een Alt tekst te verzinnen. Ook hierbij is het belangrijk om gebruik te maken van hoofd- en sub zoekwoorden in de titel.

Meer weten over dit onderwerp? Lees het artikel van Semrush.