Alt tekst

Een alt tekst zal waarschijnlijk een minder bekende term zijn in de online marketing. Ik zie dan ook vaak dat deze wordt vergeten op de website. 

Zonde want ook dit is een belangrijk onderdeel van de on-page SEO. Wil jij weten hoe jij alles uit jouw SEO kunt halen? Lees dan verder. 

Betekenis alt text

Een alt tekst, ook wel alt tag genoemd, heeft in theorie eigenlijk weinig te maken met SEO. Het is eigenlijk bedoeld als een alternatieve tekst voor een afbeelding.

Deze alt tekst wordt gebruikt om uitleg te geven over de afbeelding, zodat deze kan worden voorgelezen wanneer iemand met een visuele beperking de pagina bezoekt. Het is dus niet alleen belangrijk voor de vindbaarheid van je pagina, maar ook de toegankelijkheid. 

alt tekst toevoegen aan je site

Waarom een alt tekst

Maar waarom is deze alt tekst dan zo belangrijk voor de vindbaarheid? Het is belangrijk om te begrijpen dat Google alleen de achterkant van jouw website leest. Google begrijpt (nog) niet wat er op jouw afbeelding staat en leest dus de alt tekst van de afbeelding om te begrijpen wat er staat. Dit is een goed moment om jouw hoofd- en sub-zoekwoorden te gebruiken. 

Alt tekst invullen

Een alt text invullen is voor elke website bouwer en thema anders. Wat altijd belangrijk is bij het invullen van de alt tekst is het gebruiken van je hoofd- en sub-zoekwoorden op een natuurlijke manier. Je beschrijft wat er op de afbeelding te zien is en je maakt daarbij gebruik van de zoekwoorden. 

Bijvoorbeeld bij een afbeelding van een spijkerbroek op een website zou de alt tekst kunnen zijn: dames spijkerbroek blauw. Of bij een afbeelding van een boot met mensen op een rondvaart website zou het kunnen zijn: Rondvaart Den Bosch met Privé boot. 

Alt tekst controleren

Wil je controleren of jouw afbeeldingen een alt tekst hebben? Dan klik je met je rechtermuisknop op een afbeelding op je site. Daarna zoek je naar ‘alt=’. Als deze leeg is dan heb je nog geen alt tekst. 

Je kunt dit ook controleren door het gebruik van screaming frog. Met screaming frog kun je direct controleren hoeveel alt teksten er nog missen op je site. Maar als je een grote site hebt dan is de gratis versie niet genoeg. Je kunt maximaal 500 pagina’s bekijken met de gratis versie.