Anchor tekst

Anchor tekst

Als jij bezig bent met SEO zul je de term anchor tekst zeker een keer tegenkomen. Niet gek omdat anchor teksten onderdeel zijn van jouw website. Als jij nog niet bekend bent met deze term, lees dan verder!

Wat is een anchor tekst?

Een anchor tekst is een tekst of afbeelding waar je op kunt klikken, waardoor je wordt doorgewezen naar een andere pagina. Dat kan een pagina zijn op een andere website of een andere pagina op jouw eigen website. De anchor tekst heeft vaak een andere kleur dan de normale tekst en is onderstreept. Zo is het duidelijk op welke tekst jij kan klikken.

Voorbeeld: Wil jij meer leren over alt teksten? Klik dan op de link.

In het bovenstaande voorbeeld is ”alt teksten” de anchor tekst.

De anchor tekst wordt ook wel linktekst of anker tekst genoemd. Toch is het niet altijd een zin of woord. Ook afbeeldingen worden gebruikt als anchor tekst.

Waarom is een anchor tekst belangrijk voor SEO?

Anchor teksten zijn onderdeel van on-page SEO. Door links te plaatsen naar andere pagina’s op jouw website bouw jij een structuur op jouw website. Dit wordt interne linkbuilding genoemd. Elke link op jouw pagina heeft een anchor tekst. Deze anchor teksten worden meegenomen in de beoordeling van de zoekmachines. Dat betekent dat je niet zomaar een anchor tekst kiest. Met de anchor tekst laat je zien waar jouw pagina over gaat.

Maar ook als iemand een link plaats naar jouw website wordt er een anchor tekst gebruikt. Dit noemen we linkbuilding. Dan wordt er een link geplaatst van de ene website naar de ander om aan te tonen dat jij een autoriteit bent. Zo bouw jij domein autoriteit op.

Maar als iemand vreemde of verkeerde anchor teksten gebruikt zorgt dit voor minder waarde. Dit is erg zonde en daarom is het belangrijk dat je nadenkt over de anchor teksten die jij of jouw linkbuilding bureau plaatst.

Wil jij weten hoe je de juiste anchor teksten kiest? Lees dan snel verder.

Soorten anchor teksten

Er is verschillende soorten anchor teksten. De meeste heb jij vast al eens gezien, maar niet allemaal zijn ze optimaal voor SEO.

1. Zoekwoorden

De eerste soort anchor teksten zijn zoekwoorden. Voor SEO zijn dit de belangrijkste anchor teksten. Wat je doet is je pakt het zoekwoord van de pagina waar je naar gaat linken en gebruikt dit als anchor tekst. Je kun het hoofdzoekwoord pakken, maar ook variaties, synoniemen en sub-zoekwoorden. Om de anchor teksten uniek te maken. Vaak worden er ook andere worden meegepakt in de anchor tekst.

2. Afbeeldingen

De tweede variant zijn afbeeldingen. Bij deze anchor teksten zorg je ervoor dat de afbeelding een link krijgt. Als iemand op de afbeelding klikt worden ze doorgestuurd naar een andere pagina. Vergeet ook niet de alt tekst in te vullen!

3. URL

De derde vorm is met een URL. Je plaatst een link door de URL naar de pagina te plaatsen. Zorg wel dat mensen op de URL kunnen klikken. Naast de volledige URL wordt er soms ook de website naam gebruikt of de domein.

4. Naam

Een naam kan ook worden gebruikt als anchor tekst. Denk aan een merknaam van een bedrijf, of van een persoon. Maar ook de naam van een product of dienst. Een merknaam gebruiken als anchor tekst is steeds verleidelijker. Omdat Google vindt het belangrijk dat jij als merk wordt gezien.

5. Tekst

De meeste anchor teksten zijn letterlijk teksten. Deze vorm is ook tekst, maar heeft niet echt iets te maken met de volgende pagina. Het zijn woorden zoals ”klik hier” of ”lees meer”. Deze vorm wordt niet aangeraden tezij jij je niet bezig houdt met de vindbaarheid van jouw website. Voor SEO is deze variant niet optimaal.

6. Onderwerp

Als jij een link plaatst naar een pagina die geen zoekwoorden heeft kun je ook het onderwerp van de pagina gebruiken. Dan blijft het nog steeds logisch voor jouw bezoekers.

Tips anchor tekst

Als jij aan de slag gaat met anchor teksten zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken:

  • Gebruik zoveel mogelijk de eerste vorm van anchor teksten.
  • Weet wat het hoofdzoekwoord en de sub-zoekwoorden zijn van de pagina waar je naartoe linkt.
  • Gebruik deze zoekwoorden en variaties en synoniemen.
  • Gebruik verschillende anchor teskten.
  • Zorg dat de pagina in een nieuwe pagina wordt geopend als je linkt naar een andere website.
  • Check de anchor teksten die worden gebruikt bij externe links naar jouw website

Succes!