Iedereen overkomt het weleens dat een pagina van een website een fout heeft. Zo kan het zijn dat de pagina niet meer bestaat of dat de pagina is verzet. Bekijk hier alle status codes en wat ze betekenen voor je website.
Wat zijn http status codes?
Een http status code is een reactie van de server op een verzoek van een browser. Zodra er een pagina wordt aangevraagd geeft de server een reactie door middel van een bepaalde code, dit noemen wij de http status code. De bezoeker ziet deze code meestal niet maar de robot die op de website komt wel.
Door de statuscodes te begrijpen en te gebruiken, kan je snel een diagnose stellen van fouten die op je website te vinden zijn. Een aantal van deze http status codes kan je zelfs gebruiken om zoekmachines en mensen te helpen toegang te krijgen tot je site.
Het eerste cijfer van elke driecijferige statuscode begint met een van de vijf cijfers, 1 tot en met 5; je kunt dit uitgedrukt zien als 1xx of 5xx om de statuscodes in dat bereik aan te geven. Elk van deze bereiken omvat een andere klasse van server reacties.
Statuscode Klassen
1xxs – De server denkt na over de aanvraag.
2xxs – De aanvraag is succesvol afgerond en de server heeft de browser het verwachte antwoord gegeven.
3xxs – Redirection: Je werd ergens anders naartoe geleid. Het verzoek is ontvangen, maar er is een soort redirection.
4xxs – Pagina niet gevonden. De site of pagina kon niet worden bereikt.
5xxs – Serverfouten
Soorten http status codes
Zoals we al eerder gelezen hebben, zijn er verschillende statuscodes. Elke statuscode heeft een andere betekenis. Om een overzicht te hebben van de statuscodes, hebben wij hieronder een lijst gemaakt met de statuscodes en de betekenis ervan.
Http status code 200
Dit is de ideale statuscode voor je pagina. Een http status code geeft aan dat je pagina goed functioneert. Bezoekers, bots en links gaan makkelijk naar de gelinkte pagina’s. Als je pagina een http status code 200 heeft, dan hoef je niets te doen.
Http status code 301
Een 301 statuscode betekent dat er een permanente omleiding is. Je gebruikt een 301 redirect wanneer een URL permanent moet worden omgeleid naar een andere. Dit betekent dus dat bezoekers, bots en links die op de pagina terechtkomen, automatisch worden doorgestuurd naar de nieuwe URL.
Http status code 302
Een 302-redirect gebruik je wanneer je na verloop van tijd de oude URL weer gaat gebruiken. De nieuwe URL wordt slechts tijdelijk gebruikt.
Een 302 status code geeft aan de browser/zoekbot een seintje dat de pagina bestaat, maar geeft hier direct een locatie aan mee waar automatisch naar wordt doorverwezen. Omdat wordt aangegeven dat de URL bestaat en daarna pas verwijst naar een andere URL, gaat de linkwaarde niet mee over.
Http status code 404
Dit betekent dat een pagina niet kan worden gevonden. Wanneer de pagina niet wordt geredirect, komt de bezoeker op een pagina met de 404 statuscode. Je krijgt dan een pagina te zien waarop vermeld staat dat de pagina die je probeerde te bezoeken niet meer bestaat. Let er op dat een 404 statuscode niet aangeeft of je pagina permanent of slechts tijdelijk ontbreekt.
Http status code 410
De 410 statuscode is waarmee je naar Google kan communiceren dat een pagina definitief en bewust is verwijderd. De 410 statuscode is een soort van verbetering op de 404 statuscode. Het verschil tussen de 404 en de 410 statuscode is dat je bij een 410 statuscode geef je bij Google aan dat de pagina bewust is verwijderd en dat de indexatie verwijderd kan worden.
Http status code 500
Dit betekent dat er een interne serverfout is opgetreden. De serverfout is geen specifieke foutmelding aangezien er in het geval van een 500 melding alleen wordt aangegeven dat er iets fout is, de specifieke oorzaak blijft onduidelijk.
Http status code 503
De 503 foutmelding geeft aan dat je website momenteel niet bereikbaar is, omdat de betreffende server niet beschikbaar is. De oorzaak hiervan kan zijn dat de server te druk is, in onderhoud is of er iets anders aan de hand is wat een analyse vereist.