Citation flow

Citation Flow

Citation Flow is een cijfer dat aangeeft hoeveel sites er naar jouw site linken. Is meer altijd beter? Hier leggen we uit hoe het zit.

Wat is Citation Flow?

Citation Flow is een score die probeert te voorspellen hoe invloedrijk een website is. Het is een getal tussen 0 en 100 dat wordt bepaald door het aantal backlinks naar jouw website. In andere woorden, hoe meer sites er verwijzen naar jouw website, hoe hoger de Citation Flow.

Hierbij speelt ook de Citation Flow van de verwijzende site mee. Als jij een grote hoeveelheid links weet te verzamelen van een bepaald domein dat zelf ook een hoge Citation Flow heeft, dan heeft dat weer een positief effect op jouw Citation Flow.

Samen met de Trust Flow (soms ook Majestic Trust Flow genoemd) die uitgaat van de kwaliteit van de backlinks, vormt Citation Flow de Majestic Flow Metrics. Deze cijfers geven een goed inzicht in de betrouwbaarheid van je website en zijn interessant als je wilt werken aan het verbeteren van je vindbaarheid.

Waarom is een hoge Citation Flow belangrijk?

Een hoge Citation Flow is belangrijk omdat -een beetje simpel gezegd- de algoritmes van zoekmachines ervan uit gaan dat als er weinig sites naar jouw site linken, de site wel minder belangrijk zal zijn. Maar dat is niet het hele verhaal.

Ook de kwaliteit van de inkomende links en de verwijzende domeinen bepaalt je autoriteit. En een hoge autoriteit zorgt weer voor een betere ranking in de zoekresultaten. Voor het totaalplaatje is het dan ook belangrijk om zowel te kijken naar de Trust Flow als de Citation Flow en de verhouding tussen die twee. Die noemen we de Trust Flow Ratio of Trust Ratio. De Trust Ratio berekenen doe je door Trust Flow te delen door Citation Flow. Daar rolt een getal uit, dat is de Trust Flow Ratio.

Citation flow berekenen

De Citation Flow wordt berekend aan de hand van het aantal inkomende links. Links die zelf een hoge Citation Flow hebben tellen daarbij extra en zorgen voor een hogere score. Je kunt zelf je Citation Flow bekijken via de site van Majestic, de bedenker van de Majestic Flow Metrics.

Hoe krijg ik een hogere Citation Flow?

De enige manier om een hogere Citation Flow te krijgen is door het aantal inkomende links naar je site te vergroten.

Meer links is altijd beter, als het gaat om het boosten van je Citation Flow. Dat doe je bijvoorbeeld door linkbuilding, gastblogs te schrijven op andere sites en door consistent te werken aan de relevantie en kwaliteit van de content op je site. Dat laatste zorgt voor meer organisch verkeer wat weer de kans vergroot dat anderen naar je gaan linken.

Let wel op. Een goede SEO-strategie kijkt niet alleen naar Citation Flow, maar probeert Trust Flow en Citation Flow met elkaar in balans te brengen en beide te verhogen.